Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki nadziewane śliwkami

Polędwiczki nadziewane śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 15

Smaczny pomysł na "Polędwiczki nadziewane śliwkami"

Składniki

  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • 200 ml czerwonego wina
  • cynamon
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem.

  2. Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.

  3. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.

  4. Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń