Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki pod warzywami w sosie serowym

Polędwiczki pod warzywami w sosie serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 676

Delikatne wieprzowe polędwiczki w serowym sosie to elegancki obiadek na niedziele.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Olej do smażenia
  • 1 brokuł
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • ½ opakowania marchewki mini mrożonej
  • ½ kg ziemniaków
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szk. mleka
  • Żółtko
  • 15 dag sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
    2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, doprawiamy pieprzem, solą oraz oregano.

  2. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

  3. 4. Po ugotowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą i zapiekamy do chwili zarumienienia.

  4. 5. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie.

  5. 6. Upieczone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  6. 7. Na ziemniaki układamy mięso.

  7. 8. Na mięso ugotowane warzywa.

  8. 9. Masło rozpuszczamy w małym garnku.
    10. Do masła dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy.
    11. Wlewamy 1 ½ mleka a w pozostałej ½ szk. mleka roztrzepujemy jajko.
    12. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i wkładamy do garnka z mlekiem, gotujemy.
    13. Doprawiamy gałką, pieprzem.
    14. Wlewamy mleko z żółtkiem, chwilę gotujemy.

  9. 15. Sosem polewamy zapiekankę.

  10. 16. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
    17. Zapiekanka gotowa. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń