Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie serowo - cebulowym

Polędwiczki w sosie serowo - cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 23872

Dodano:

Odsłon: 12600

Przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe, skąpane w aromatycznym sosie serowo - cebulowym. Propozycja także dla osób nie tolerujących glutenu.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 3 cebule
  • 60 g sera Cheddar
  • 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka słonego sosu sojowego
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • listek laurowy
  • świeży rozmaryn
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę dzielimy na plastry, każdy z nich rozbijamy delikatnie dłonią i podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym. Usmażone polędwiczki zalewamy około 1 litrem zimnej wody, dodajemy listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu i zagotowujemy.

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju pozostałym ze smażenia mięsa na złoty kolor.

  3. Podsmażoną cebulkę przekładamy do gotujących się polędwiczek i dusimy całość do momentu, aż mięso będzie odpowiednio miękkie (około 40 minut).

  4. Po tym czasie odkładamy polędwiczki na talerzyk, a do pozostałego sosu dodajemy starty ser Cheddar, sos sojowy, amarantus ekspandowany, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy całość na jednolitą i gładką masę. Powstały sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zagotowujemy. Do sosu serowo - cebulowego wkładamy polędwiczki i dusimy całość jeszcze przez około 1,5 minuty. Gotowe polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub ziemniaczkami oraz ze świeżą surówką.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 27 maja 2015 Pyszne mięso w jednym z moich ulubionych sosów. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń