Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 10536

Polędwiczki w kremowym sosie - szybkie i pyszne danie.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • 5 łyżek musztardy delikatnej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa do marynowania
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy delikatnie rozpłaszczamy, oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą i dokładnie nacieramy mięso. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso wkładamy do miski lub zamykanego pojemniczka, dodajemy czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do marynowania w temperaturze pokojowej.

  2. Cebulę siekamy w pół-plastry. W szklance mieszamy musztardę ze śmietanką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już gorący, to wykładamy zamarynowane mięso i smażymy z jednej strony przez około 2 minuty. Następnie przewracamy na drugą stronę i dodajemy na patelnię cebulę oraz czosnek, który pozostał po marynowaniu. Smażymy kolejne 2 minuty, a następnie patelnię podlewamy delikatnie wodą (około pół szklanki) i od razu ją przykrywamy. Po około 2 minutach duszenia, na patelnię wlewamy śmietankę z musztardą, dokładnie wszystko mieszamy, aby mięso obtoczyło się w sosie. Całość oprószamy jeszcze solą i pieprzem i ponownie dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Po około 5 minutach danie jest gotowe i można podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń