Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie żurawinowo-śliwkowym

Polędwiczki w sosie żurawinowo-śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 777

Połączenie mięsa z suszonymi owocami - miód w gębie

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe 2 szt
  • śliwki kalifornijskie suszone 20 dag
  • żurawina suszona 20 dag
  • 3-4 cebule
  • sól, pieprz, imbir
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę i śliwki namoczyć na noc w letniej wodzie.
    Polędwiczki umyć, osuszyć, powycinać białe błonki. Pokroić w niedużą kostkę.
    Rozgrzać w garnku olej rzepakowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojoną polędwiczkę. Wszystko razem podsmażyć. Dodajemy wcześniej namoczone razem śliwki z żurawiną. I dusimy pod przykryciem do miękkości (najczęściej 1,5 godziny). Na końcu solimy, dodajemy inne przyprawy. Podajemy z kopytkami. Może być też ryż, kasza, ziemniaki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń