Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe a'la Strogonow

Przepis dnia 2015-02-26
Polędwiczki wieprzowe a'la Strogonow

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 702

Dodano:

Odsłon: 23506

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie grzybowo-musztardowym. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale i na specjalne okazje :)

Składniki

  • polędwica wieprzowa (ok. 0,5 kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki serka kremowego lub gęstej śmietany
  • łyżka musztardy delikatesowej
  • ok. 250 g pieczarek
  • Cebula biała
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych śliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, łyżeczka suszonego rozmarynu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju.

  2. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek i cebulę, następnie dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Roxet 26 lutego 2015 Może być smaczne ale brakuje mi tutaj chociażby ogórka. Wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń