Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 6791

Dodano: 27.03.2018

Odsłon: 4785

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 300 ml wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 1,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso podsmażamy na złoty kolor z obu stron, ściągamy z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, podsmażone mięso, gotujemy 20 minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy starty na drobnych oczkach chrzan. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dolewamy do tego sos z gotowania, mieszamy i z powrotem wlewamy do mięsa (polecam do zrobić przez gęste sitko), krótko zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca Z sosem chrzanowym takie mięsiwko jest przepyszne :D Samo rozpływa się w ustach :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 27 marca Dobry pomysł na rodzinny wielkanocny obiad:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń