Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6473

Dodano:

Odsłon: 10574

Przedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces.

Składniki

  • 500g polędwiczek wieprzowych
  • 800g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 300 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki kroimy na dowolnej wielkości części, cebulę i natkę drobno siekamy.

  2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów.

  3. Dodajemy śmietanę, przyprawy i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń