Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w winie ze szparagami

Polędwiczki wieprzowe w winie ze szparagami

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 201

Coś lekkiego na obiad

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • Szparagi zielone 1 pęczek
  • Cebula
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Wino białe 1 szklanka
  • Sól, pieprz, tymianek, bazylia
  • Olej
  • śmietana 30 % 100ml
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry i każdy plaster lekko rozpłaszczamy dłonią.

    Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy w cieniutkie plasterki lub jak lubicie :)

    Szparagi myjemy, suszymy, odłamujemy końcówki i obieramy jeśli są to grubsze szparagi, kroimy.

  2. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy każdy kawałek polędwiczki - smażymy krótko max 1-2 min z każdej strony i zdejmujemy z patelni.

    Na patelnię, na której smażyliśmy polędwiczki, wylewamy wino, zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek, dorzucamy gałązki tymianku, bazylię, pieprz i sól.

    Chwilkę razem gotujemy aż zmięknie cebulka, dorzucamy szparagi i dusimy około 3-5 min. Wlewamy śmietankę i po zagotowaniu wkładamy wcześniej podsmażoną polędwiczkę.

    Dusimy max 1-2 min i podajemy.

    Wybornie smakuje z ryżem :)

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń