Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

Polędwiczki wieprzowe z boczniakami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 14045

Dodano: 03.03.2015

Odsłon: 8162

Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło. Warto wypróbować !

Składniki

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 250 g boczniaków
  • 100 g sera pleśniowego niebieskiego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • kapary
  • zielona pietruszka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem.
    Odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę.
    Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku.
    Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę, doprawiłem białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszałem, aż powstał gęsty sos.
    Pozostałe ząbki czosnku pokroiłem w plasterki, lekko podsmażyłem na oliwie, wyjąłem i odłożyłem. Na tej samej oliwie podsmażyłem krótko boczniaki, posoliłem, polałem sosem sojowym, parę minut gotowałem.
    Polędwiczki pokroiłem, ułożyłem na talerzu z sosem i boczniakami. Sos posypałem kaparami, a boczniaki pietruszką i przysmażonymi plasterkami czosnku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 04 marca 2015 elegancja w kazdym calu !!! i b. smakowicie sie patrzy ,pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 04 marca 2015 Mniam! Delikatność skomponowana z niesamowitymi aromatami - boskie :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 04 marca 2015 bardzo smakowite to danie i za pewne mięso rozpływa się w ustach :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń