Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1003

Dodano:

Odsłon: 1411

Soczyste polędwiczki z czosnkiem, marynowane w ziołach i smażone, pyszne na świąteczny obiad.

Składniki

  • Polęwdica wieprzowa 1 kg
  • Rozmaryn, tymianek, mięta - świeże lub suszone
  • Czosnek 1 główka
  • Oliwa z oliwek
  • Masło
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1.Czosnek obrać, świeże zioła posiekać. Polędwiczkę podzielić na 4 równe części, ponacinać w niej wąskie głębokie kieszonki, a następnie umieścić w nich ząbki czosnku - około 6-7 kieszonek w każdej polędwiczce. Jeśli któryś ząbek jest bardzo duży można go przeciąć wzdłuż na pół.

    2.W misce wymieszać zioła posiekane i suszone, jeden starty na tarce ząbek czosnku i oliwę z oliwek. W takiej marynacie obtoczyć polędwiczki i zostawić je na noc w lodówce lub ok 1-3 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Jeśli wybierzemy opcję marynowania w lodówce należy pamiętać żeby wyjąć je wcześniej, aby tuż przed smażeniem miały temperaturę pokojową.

    3. Smażymy w wysokiej temperaturze na rozgrzanym maśle z każdej strony, również po bokach aż do zrumienienia, następnie zmniejszamy płomień i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Gotowa polędwiczka po rozkrojeniu powinna być różowa i soczysta w środku.

  2. Nie smażyć zbyt długo bo stwardnieje i będziemy jeść podeszwę. Lepiej za krótko niż za długo - jeśli okaże się zbyt mało wysmażona można zawsze wrzucić ją na chwilę z powrotem na patelnię i dosmażyć do takiego stopnia jak lubimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń