Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 8065

Dodano:

Odsłon: 16904

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy na plasterki o grubości ok 2 cm i lekko spłaszczamy ręką. Czosnek kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do mięsa. Całość posypujemy rozmarynem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy. Tak zamarynowane polędwiczki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie, oczyszczamy je z czosnku (którego użyjemy później) i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zrumienieniu mięsa, na patelnię dorzucamy pokrojoną w mniejszą kostkę cebulę i czosnek, wszystko smażymy na średnim ogniu około 3 minut. Dolewamy bulion, dokładamy liść laurowy, pokrojone w paski suszone pomidory, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki, zredukujcie go poprzez gotowanie bez pokrywki, rzadko kiedy zagęszczam sosy mąką - nie przepadam za tym. I tyle. Tak ja napisałam we wstępie, polędwiczki podałam z puree i z surówką z czerwonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń