Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i fetą

Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i fetą"

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 70 dag)
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag sera feta
  • 1 strąka czerwonej papryki
  • 1 strąka żółtej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Ze szpinaku odetnij ogonki, listki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Cebulę i papryki pokrój w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając smaż, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Polędwiczkę umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij wzdłuż w 1/3 szerokości, tak, żeby  nie przeciąć jej do końca. Przełóż na drugą stronę i ponownie natnij w 1/3 szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozłóż powstały płat mięsa, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (powinien powstać prostokątny płat).

  4. Na mięsie rozłóż szpinak, paprykę oraz ser feta. Zwiń w rulon. Oprósz solą oraz pieprzem. Obwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem. Na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach oleju obsmaż roladę ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie  posmaruj pozostałym olejem i ułóż w nim roladę. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Rada: Polędwiczki można nadziewać suszonymi pomidorami i szynką.

  5. 60 minut. Porcja: 270 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń