Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z cytrusami

Polędwiczki z cytrusami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Polędwiczki z cytrusami"

Składniki

  • 4 pomarańcze
  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 8 gałązek kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszoruj i wysusz. Dwie ostrym nożem obierz tak, jak jabłko. Miąższ podziel na cząstki i usuń białe błony.

  2. Z pozostałych dwóch pomarańczy wyciśnij sok.

  3. Mięso pokrój w plastry. Lekko je rozbij i posyp solą, pieprzem oraz kolendrą.

  4. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso i podsmaż z obu stron. Przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika (150 st. C) na 10 minut.

  5. Do garnka wlej bulion, zagotuj i wlej sok z pomarańczy. Ponownie zagotuj i odstaw.

  6. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 50 ml wody i wlej do bulionu z sokiem. Energicznie wymieszaj (aby nie było grudek).

  7. Rondel postaw na małym ogniu, wsyp pieprz, suszoną kolendrę i dodaj cząstki pomarańczy. Wrzuć skórkę z pomarańczy i podgrzej.

  8. Na talerze wyłóż polędwiczki i zalej sosem pomarańczowym. Ozdób świeżą kolendrą. Podawaj z ryżem.

  9. Czas przygotowania: 50 minut 385 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń