Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z dorsza na maśle

Polędwiczki z dorsza na maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 19548

Teb przepis jest bardzo szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.

Składniki

  • 2 polędwiczki z dorsza (lub dwa grubsze kawałki innej, podobnej ryby)l
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka masła
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą.

    Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło. Na rozpuszczone masło wrzucamy rybę. Po około 3-4 minutach, kiedy ryba będzie gotowa z jednej strony, delikatnie przewracamy ją na drugą stronę. Smażymy kolejne 3 minuty. Ryba jest gotowa, kiedy mięso jest całkowicie białe i dzieli się na płaty. Na koniec ściągamy patelnię z ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby.

  2. Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto z zielonymi szparagami, tak jak na zdjęciach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 04 marca Proste i pyszne!!!! Taka rybkę lubię!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 października 2017 Na widok rybki mnie skręca, podobnie jak na widok sernika ;)
Pychotka leci do pamiętnika :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń