Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-serowym

Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowo-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 11252

Delikatne polędwiczki z kurczaka w gęstym pomidorowo-śmietanowym sosie z dodatkiem parmezanu smakują wybornie.

Składniki

  • Polędwiczki z kurczaka - 400 g
  • Przecier pomidorowy - 1 szklanka
  • Śmietana 30% - 1/2 szklanki
  • Tarty parmezan - 4 łyżki
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Marynata:
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
  • Czosnek - 1 ząbek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i umieścić w marynacie na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

  2. Po upływie czasu marynowania rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego i usmażyć polędwiczki.

  3. Dodać na patelnię przecier pomidorowy i dusić polędwiczki przez kilka minut, a następnie wlać śmietanę i wymieszać sos. Po chwili dodać parmezan oraz mieloną paprykę i krótko dusić całość, często mieszając.

  4. Przed podaniem można posypać polędwiczki tartym parmezanem i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń