Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z parowaru

Polędwiczki z parowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 669

Dodano:

Odsłon: 5928

Nie wszyscy są przekonani co do smaku potraw przyrządzanych na parze. Ja chcę udowodnić, że może być zdrowo i równocześnie smacznie. Wystarczy tylko odpowiedni zamarynować wcześniej mięso i nie żałować przypraw do warzyw czy sosów. A więc, do dzieła!

Składniki

  • 1 wieprzowa polędwiczka ( 1/2 kg )
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów z sokiem
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • przyprawa ziołowa do mięs
  • majeranek ( 1 łyżka )
  • granulowany czosnek ( 1 łyżeczka )
  • olej ( 4 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy na grubsze plastry, obsypujemy obficie ziołami, polewamy olejem ( 3 łyżki ), dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa był dobrze obtoczony i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

  2. Jeżeli mamy parowar z pojemnikami do gotowania kaszy i sosów, to do dwóch pojemników wsypujemy opłukaną i sparzoną wcześniej kaszę, tak aby sięgała nie więcej jak do połowy pojemnika. Resztę uzupełniamy wodą, zamykamy pokrywkami. Do kolejnych dwóch wkładamy przygotowane do sosu pomidory: cebulę kroimy w kostkę, papryczkę bez gniazd nasiennych w paseczki. Podsmażamy cebulę na reszcie oleju,
    dodajemy papryczkę i chwilę razem podsmażamy. Następnie dodajemy do pomidorów, solimy, pieprzymy i wsypujemy granulowany czosnek. Uzupełniamy dwa pozostałe pojemniki, zamykamy pokrywkami.

  3. Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru, pojemniki z kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np.z porów i marchwi
    oraz z czerwonej kapusty
    Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń