Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z pieczarkami

Polędwiczki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Polędwiczki z pieczarkami"

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ok. 60 dag
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • garść grzybków suszonych
  • 2 łyżki masła
  • po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • mielonego czarnego pieprzu i rozmarynu
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 130 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • ewent. 1 łyżka brandy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone przepłucz wodą. Zalej szklanką wrzątku i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i zmiksuj. Pieczarki umyj, delikatnie osusz, pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni. Gdy ściemnieją, dodaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posól. Smaż ok. 5 minut. Zdejmij z patelni.

  2. Mięso umyj i pokrój na plastry szerokości 1,5 cm. Rozbij je trzonkiem noża, posól i podsmaż na patelni po smażeniu pieczarek po 2-3 minuty z każdej strony. Wlej brandy i odparuj na dużym ogniu. Wlej śmietankę, dołóż grzyby i pieczarki.

  3. Zmniejsz ogień, dodaj sos sojowy, przyprawy, natkę i wymieszaj. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj z kluseczkami.

  4. Polędwiczki będą równie kruche, jeśli spryskasz je przed smażeniem kilkoma kroplami soku z cytryny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń