Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z pieczarkami w cieście francuskim

Polędwiczki z pieczarkami w cieście francuskim

Autor: rosse

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4338

Dodano: 01.10.2012

Odsłon: 27353

Pyszne i oryginalne polędwiczki,smakują mojej rodzinie.Ciekawa propozycja na niedzielne lub świąteczne danie:)

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 1-2 sztuki
  • ciasto francuskie gotowe(chłodzone,ale nie mrożone), 1-2 opakowania
  • pieczarki, 30-40 dkg
  • szynka gotowana lub inna wieprzowa, plaster
  • cebula, 1 sztuka/duża
  • sól,pieprz
  • jajko, 1 szt.
  • olej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,solimy i pieprzymy.Podsmażamy z każdej strony na patelni,na złoty kolor.

  2. Pieczarki kroimy w plasterki,szynkę w kosteczkę i podsmażamy na oleju.Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.Pieczarki,szynkę i cebule mieszamy razem w misce.

  3. Ciasto francuskie rozwijamy,nakładamy nadzienie na ciasto,rozkładamy równomiernie,zostawiamy tylko jeden brzeg do zaklejenia.Polędwiczkę kładziemy na nadzieniu,na brzegu i zwijamy w roladę z ciastem,zaklejamy brzeg i boki.

  4. Biało oddzielamy od żółtka i smarujemy żółtkiem roladę z wierzchu.Robimy widelcem dziurki,na wierzchu ciasta,aby był dopływ powietrza.

  5. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.Pieczemy w temperaturze 190 st.C,aż ciasto będzie złote z wierzchu,a polędwiczki będą miękkie.

  6. Rada:Można zwinąć ciasto bardziej ściśle lub luźniej,jak u mnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń