Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polenta z boczkiem"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 30
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 283
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 30
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 283
Składniki
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wsyp kaszę kukurydzianą, cały czas mieszaj ją drewnianą łyżką. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj kaszę 40-50 minut. W trakcie gotowania mieszaj kaszę co 5 minut. Na koniec dodaj do niej masło lub oliwę, pieprz oraz starty parmezan, wymieszaj.
Formę lub szklane płaskie naczynie posmaruj olejem. Wylej ugotowaną kaszę, wierzch wyrównaj mokrą łyżką. Przykryj folią spożywczą lub aluminiową, by na powierzchni nie zrobiła się twarda skorupa.
Gdy polenta wystygnie, pokrój ją w paski, kwadraty lub romby. Wierzch udekoruj boczkiem pokrojonym w kostkę (możesz go również przyrumienić na patelni), ogórkiem startym na tarce oraz pomidorkami koktajlowymi.
Rada: Polentę można przechowywać w lodówce 3-4 dni. Przed podaniem można ją odgrzać na parze, przesmażyć na oleju lub maśle. Jest idealnym dodatkiem do warzyw z grilla oraz mięs. Pokrojoną w kawałki polentę możesz również posmarować sosem pesto i udekorować suszonymi pomidorami.
60 minut. Porcja: 400 kilokalorii
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie