Do góry

Dania główne Przepis na:

Polenta z kaszy kukurydzianej

Polenta z kaszy kukurydzianej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 9

Sprawdzony przepis na "Polenta z kaszy kukurydzianej"

Składniki

  • 350 g kaszy kukurydzianej
  • 6 szklanek wody
  • szczypta soli
  • 500 g wędliny: szynki
  • wędzonki
  • polędwicy
  • chudego boczku itp
  • 2 pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • świeży tymianek
  • oregano lub bazylia
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotującej się w dość wysokim garnku wody wsypujemy sól i, stopniowo, kaszkę kukurydzianą. Całość bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby nie powstały grudki.

  2. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, ciągle mieszając, by kasza się nie przypaliła. Jeśli zacznie bardzo gęstnieć, można dodać trochę wody i dalej gotować.

  3. Dużą drewnianą deskę moczymy w zimniej wodzie. Wykładamy na nią kaszę, wierzch i boki wyrównujemy szpatułką. Studzimy kilka minut, po czym tniemy polentę na kawałki.

  4. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę i paprykę. Dusimy 5 minut, dodajemy pokrojone w plasterki cukinie.

  5. Dusimy, aż cukinia zmięknie. Mieszankę mięsno-warzywną wykładamy na polentę. Dekorujemy cząstkami pomidorów i świeżymi ziołami.

  6. Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.

  7. Wartość odżywcza jednej porcji 425 kcal

  8. Białko 11 g

  9. Tłuszcz 5 g

  10. Węglowodany 71 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń