Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polenta zapiekana ze szpinakiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 888
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 888
Składniki
W garnku zagotuj 3 szkl. wody i mleko. Posól do smaku. Wsyp kaszkę. Zagotuj energicznie mieszając. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Uważaj, aby polenta nie przywarła do dna garnka. Gorącą kaszkę rozsmaruj na półmisku. Wystudź. Wstaw na godzinę do lodówki. Szpinak opłucz, mozzarellę pokrój w plasterki.
Zastygniętą polentę pokrój na kwadraty. Ułóż w formie wyłożonej pergaminem. Na każdej kostce kaszki połóż szpinak i plasterek mozzarelli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj 15–20 minut. Danie udekoruj kawałkami dymki, połówkami pomidorków oraz oliwkami.Źródło: Naj