Do góry

Desery Przepis na:

Polewa czekoladowa utwardzona

Polewa czekoladowa utwardzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 5276

Dodano:

Odsłon: 13564

Taka polewa dobrze się kroi i nie spływa z ciasta.

Składniki

  • Czekolada mleczna 100g
  • czekolada gorzka 100g
  • masło 100g
  • śmietanka 30% 200 ml
  • 2 galaretki (kolor obojętny)
  • 1 i 1/2 szklanki wrzatku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy czekolady z masłem w kąpieli wodnej.
    Pod koniec dodajemy śmietankę.
    Polewę odkładamy na bok.

    Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy.

    Polewę i galaretki łączymy. Nie ma znaczenia czy będą zimne czy jeszcze ciepłe.

    Schłodzoną polewę wylewamy na ciasta.

  2. Biszkopt;
    5 małych jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier
    Następnie dodawać kolejno żółtka cały czas miksując na wolnych obrotach, i mąkę przesianą z proszkiem.
    Biszkopt piec 20 min w 180*

  3. Krem ;

    2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe małe , bez cukru.
    4 żółtka, 1 i 1/2 kostki masła.Kieliszek alkoholu. 1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy.

    Pół litra mleka zagotować z cukrami. Do reszty mleka dodać budynie i żółtka.

    Masę wylać na gotujące się mleko z cukrami.Mieszać aż powstanie budyń.
    1 i 1/2 kostki masła zmiksować do białości , dodawać zimną masę budyniową .Pod koniec wlać kieliszek alkoholu.

    Rodzynki , śliwki , morele lub inne owoce namoczyć w spirytusie.
    U mnie były to duże rodzynki.

    Ułożyć na kremie i zalać polewą

    Smacznego i polecam ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń