Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polewka chrzanowa na Wielkanoc"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35923
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 154
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 314
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35923
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 154
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 264
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 314
Składniki
Warzywa z włoszczyzny, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, opłucz. Cebulę obierz. Do garnka wlej 2,5 l wody. Włóż żeberka, boczek oraz białą kiełbasę. Doprowadź do wrzenia.
Nim woda zagotuje się, usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cebulę i warzywa z włoszczyzny.
Wszystko razem doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 60 minut.
Mięso wyjmij z garnka. Chrzan obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Włóż do wywaru i gotuj 5–10 minut. Następnie wywar przecedź, marchewkę zachowaj.
Mąkę zmiksuj ze śmietaną i 5–6 łyżkami wywaru. Wlej do pozostałego wywaru i mieszając, zagotuj powstałą zupę. Zupę zestaw z ognia. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Kiełbasę i marchewkę z wywaru pokrój w plasterki, a żeberka i boczek - na kawałki. Włóż do zupy. Mocno razem podgrzej. Gotową zupę rozlej do talerzy.
Ew. do każdej porcji włóż jajka w koszulkach i udekoruj zielonymi szparagami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 295 kcal. Cena porcji: 2,45 złŹródło: Tina