Do góry

Dania główne Przepis na:

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z chrzanem.

Policzki wieprzowe w sosie grzybowym z chrzanem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1257 Ocena: 14794

Dodano:

Odsłon: 4177

Policzki wieprzowe, to bardzo delikatne mięso wieprzowe. Podane z sosem chrzanowym tworzy idealny smak, do sosu dodane zostały jeszcze grzyby, dla dodania dodatkowych walorów smaku. Do sosu użyto grzybków marynowanych we własnym sosie takich jak: łuszczak zmienny, boczniak ostrygowaty, azjatyckie grzyby ryżowe (volvariella volvacea), pieczarki.

Składniki

  • policzki wieprzowe 7 szt.
  • mieszanka grzybowa 1 słoik
  • cebula 1 sztuka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • papryka słodka mielona
  • lubczyk suszony garść
  • domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka lub kupna 1 kostka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • chrzan tarty 1 stołowa łyżka
  • wywar z podgrzybków 100 ml
  • sos sojowy ciemny 2 stołowe łyżki
  • buraki 3 sztuki ugotowane, starte na dużych oczkach
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z policzków pozbywamy się błon i kawałków skóry. Policzki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  2. Solimy, pieprzymy, smażymy na rozgrzanym smalcu wieprzowym na rumiany kolor.

  3. Usmażone policzki wykładamy na talerzyk a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę.

  4. W między czasie w garnczku w 2 szklankach wody, wywarem z podgrzybków, z suszoną włoszczyzną i pastą rosołową gotujemy wywar do sosu.

  5. Gdy wywar zacznie się gotować do garnczka wkładamy usmażone policzki, grzybki i cebulę, gotujemy do miękkości.

  6. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chrzan, zagęszczamy sos oraz zabielamy śmietaną. Gotujemy ziemniaki, odparowujemy, tłuczemy. W między czasie smażymy na maśle pół cebuli drobno pokrojonej w kostkę i dodajemy starte buraczki, doprawiamy do smaku chwilę dusimy.

  7. Ziemniaki wykładamy na talerze, policzki kroimy w plastry, polewamy sosem z grzybkami i dodajemy duszone buraczki.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 23 września 2017 No PYCHA. Lubimy takie mięsko. Grzybków takich nie mam, ale suszone też się nadają - lub od biedy - pieczarki i śliweczka suszona. Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 sierpnia 2017 zapomniałam zapytać,gdzie można kupić taką mieszankę grzybową? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 22 sierpnia 2017 uwielbiamy policzki wieprzowe,tym razem wypróbuję Twój przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń