Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32503
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1161
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 422
Składniki
Główki czosnku włóż do małych foremek żaroodpornych.Zalej wrzątkiem do wysokości 1 cm i wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 200 st. Duś 50 minut.Wyjmij z piekarnika.Przełóż na talerzyk, pozostaw do ostygnięcia.
Nitki szafranu wymieszaj z 4 łyżkami letniej wody,odstaw.Ząbki ostudzonego czosnku powyciskaj z łupinek.Włóż do wysokiego naczynia,wlej oliwę i zmiksuj na gładkie piure.Dodaj szafran razem z wodą.Posól do smaku , wymieszaj.
Umyj wszystkie rodzaje mięsa,osusz,pokrój w dużą kostkę.Porcjami smaż na rozgrzanym oleju,na silnym ogniu(każdą porcję po 3-4 minuty),często mieszając.Na koniec przypraw solą i pieprzem.Nie dopuść do ostygnięcia.
Mięsa przyłóż na podgrzany półmisek.Udekoruj oliwkami nadziewanymi migdałami,gałązkami rozmarynu i tymianku.Obok ustaw przygotowany sos czosnkowy.
Jako dodatki do tej przekąski podaj świeże pieczywo i czerwone wino .
Półmisek jest wspólnym talerzem dla wszystkich biesiadników.Mięsa nadziewa się na widelec,zanurza w sosie i od razu zjada,bez przekładania na swój talerz.