Do góry

Przekąski Przepis na:

Półmisek mięs z sosem czosnkowym

Półmisek mięs z sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1941

Warto spróbować

Składniki

  • 2 główki czosnek
  • sól, czarny pieprz
  • 1/2 pojemniczek szafranu
  • po 30 dag wołowiny(np.zrazowa),schabu wiepszowego(lub polędwiczki)i fileta z piersi z indyka
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek oleju
  • zielone oliwki faszerowane migdałami
  • tymianek i rozmaryn do dekoracji
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Główki czosnku włóż do małych foremek żaroodpornych.Zalej wrzątkiem do wysokości 1 cm i wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 200 st. Duś 50 minut.Wyjmij z piekarnika.Przełóż na talerzyk, pozostaw do ostygnięcia.

  2. Nitki szafranu wymieszaj z 4 łyżkami letniej wody,odstaw.Ząbki ostudzonego czosnku powyciskaj z łupinek.Włóż do wysokiego naczynia,wlej oliwę i zmiksuj na gładkie piure.Dodaj szafran razem z wodą.Posól do smaku , wymieszaj.

  3. Umyj wszystkie rodzaje mięsa,osusz,pokrój w dużą kostkę.Porcjami smaż na rozgrzanym oleju,na silnym ogniu(każdą porcję po 3-4 minuty),często mieszając.Na koniec przypraw solą i pieprzem.Nie dopuść do ostygnięcia.

  4. Mięsa przyłóż na podgrzany półmisek.Udekoruj oliwkami nadziewanymi migdałami,gałązkami rozmarynu i tymianku.Obok ustaw przygotowany sos czosnkowy.

  5. Jako dodatki do tej przekąski podaj świeże pieczywo i czerwone wino .

  6. Półmisek jest wspólnym talerzem dla wszystkich biesiadników.Mięsa nadziewa się na widelec,zanurza w sosie i od razu zjada,bez przekładania na swój talerz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń