Do góry

Desery Przepis na:

Polska Profiterolka

Polska Profiterolka

Autor: jola4455

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 262

Dodano: 21.02.2016

Odsłon: 5149

Pyszne i efektowne ciasto

Składniki

  • Duża paczka ptysi-pałeczek -ok.400g,750 ml mleka 9 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu
  • 4,5 łyżki mąki tortowej 300 g masła aromat waniliowy,2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2łyżeczki żelatyny,2 łyżki tłuszczu roślinnego np.Planty,50ml spirytusu lub innego alkoholu,kokos do posypania
  • zamiast pałeczek można użyć ptysiowych kuleczek ,lub połamanego ciasta na karpatkę
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krem:0,5 l. mleka zagotować. W pozostałym 250ml. roztrzepać budyń, mąkę, cukier i dodać do gotującego się mleka.Ugotowac budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do budyniu dodawać stopniowo miękkie masło miksując na wysokich obrotach.Na koniec wlać aromat waniliowy. Wysypać ptysie na blaszkę(wym ok.25x35 ,wymieszać z kremem i wyrównać .Schłodzić chwilę .Polewa: rozpuścić czekolady z Plantą na wolnym ogniu ,dodać alkohol i napęczniałą żelatynę (wcześniej namoczyć ją w 50ml zimnej wody)Delikatnie podgrzewając(nie gotować!) wymieszać ,a następnie wylać na ciasto i posypać kokosem. Ponownie schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń