Do góry

Zupy Przepis na:

Polska zupa cebulowo-czosnkowa

Polska zupa cebulowo-czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 3311

Spożywanie polskich, sezonowych warzyw i owoców to życie zgodnie z naturą, co oznacza bycie zdrowszym, ponieważ nie zjadamy niepotrzebnej chemii, która jest dodawana, aby egzotyczne warzywa i owoce dotarły do naszego kraju nie psując się w podróży i zachowując świeżość. Polska żywność zapewnia nam cenne składniki i wartości odżywcze, dlaczego więc z tego nie korzystać? W mojej kuchni staram się korzystać z tego co w danym momencie znajdę w ogródku lub na targu od zaufanych sprzedawców. Moja zupa to zupa polska, ogródkowo – parapetowa, bo rozmaryn, liść laurowy i tymianek mają swoje miejsce na kuchennym parapecie, a cebula, czosnek, marchewki, pietruszki, ziemniaki to rodzinnie wyhodowane warzywa.

Składniki

  • 7 cebul w łupinie
  • 3 główki polskiego czosnku w łupinie
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka czarnego sezamu (opcjonalnie)
  • kilka kromek świeżo upieczonego domowego chleba
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na blachę razem z czosnkiem, marchewką i pietruszką. Na warzywa kładziemy gałązki rozmarynu, posypujemy solą i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Następnie w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz tymianek. Tłuszcz znakomicie przenosi i wydobywa smak, dzięki temu zupa będzie bardzo aromatyczna. Smażymy przez minutę, cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy gorący bulion. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Wtedy dodajemy upieczoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i również dodajemy do bulionu. Całość gotujemy 30 minut na małym ogniu. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Zupę podajemy polaną łyżeczką śmietany, posypaną czarnym sezamem. Całość wieńczy kromka wieżo upieczonego, domowego chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń