Do góry

Desery Przepis na:

Polski tort Sachera

Polski tort Sachera

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Polski tort Sachera"

Składniki

  • 150 g masła
  • 8 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru oraz
  • 250 g marmolady morelowej ze słoiczka
  • truskawki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, powoli dodajemy do ciasta.

  2. Pokruszoną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy, powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180oC. 

  3. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, masłem i cukrem pudrem. Mieszamy.

  4. Ostudzone ciasto przekrawamy, smarujemy podgrzaną marmoladą. Tort dekorujemy polewą czekoladową i truskawkami. Schładzamy w lodówce.

  5. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 3 zł

  6. Wartość odżywcza 1 porcji 590 kcal Białko 10,2 g/ Tłuszcz 31 g/Węglowodany 68 g

  7. Przepis nadesłała Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń