Do góry

Dania główne Przepis na:

Polskie pierogi z kapustą i pieczarkami.

Polskie pierogi z kapustą i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 530

Dodano:

Odsłon: 665

Tradycyjne polskie pierogi, są najsmaczniejsze. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

  2. farsz:

    Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

  3. Wykonanie ciasta i pierogów:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste.

  4. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałem ciastem i zlepiałem ruską maszynką.

  5. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów do góry, wrzucając do wrzącej i osolonej wody.

  6. Podajemy z okrasą (skwarki z cebulką).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń