Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis na pomadę czekoladowo-cytrynową do dekorowania mazurków. Sposób przygotowania ciasta do mazurków podaję w przepisie Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 231
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3322
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 231
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3322
Składniki
Śmietanę z cukrem wlać do półtoralitrowego garnka (przy gotowaniu może się pienić i pryskać) i podgrzewać na małym ogniu mieszając co jakiś czas. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę ogrzewając ją w kubeczku na parze. Zostawić w ciepłym miejscu, by nie stężała. Pomadę w dużym garnku gotować na małym ogniu mieszając przez 11 minut od momentu zawrzenia. Zdjąć garnek z ognia i odlać 1/3 zawartości do innego garnka. Do pozostałej masy wlać rozpuszczoną czekoladę i przez chwilę ucierać. Gdy pomada zacznie gęstnieć wyłożyć ją na mazurek. Do odlanej białej masy dodać kwasek cytrynowy (nie polecam soku z cytryny, bo za bardzo rozwodni masę) i podgrzać mieszając. Po zdjęciu z ognia masę ucierać przez chwilę i gdy zacznie stygnąć i gęstnieć wylać na mazurek, na masę czekoladową. Mazurek ubrać skórką pomarańczową, bakaliami i powidłami. Smacznego:)