Do góry

Desery Przepis na:

Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków

Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 1131

Jest to przepis na pomadę czekoladowo-cytrynową do dekorowania mazurków. Sposób przygotowania ciasta do mazurków podaję w przepisie Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec i mazurki.

Składniki

  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanki cukru
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (brałam gorzką 70%)
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • Bakalie do ubrania mazurka: rodzynki, migdały w płatkach, suszone śliwki, suszone morele, owoce żurawiny, kandyzowana skórka pom
  • Gęste powidła śliwkowe do posmarowania wierzchu mazurka (może być marmolada)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śmietanę z cukrem wlać do półtoralitrowego garnka (przy gotowaniu może się pienić i pryskać) i podgrzewać na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
    W małym garnuszku rozpuścić czekoladę ogrzewając ją w kubeczku na parze. Zostawić w ciepłym miejscu, by nie stężała.
    Pomadę w dużym garnku gotować na małym ogniu mieszając przez 11 minut od momentu zawrzenia.
    Zdjąć garnek z ognia i odlać 1/3 zawartości do innego garnka.
    Do pozostałej masy wlać rozpuszczoną czekoladę i przez chwilę ucierać.
    Gdy pomada zacznie gęstnieć wyłożyć ją na mazurek.
    Do odlanej białej masy dodać kwasek cytrynowy (nie polecam soku z cytryny, bo za bardzo rozwodni masę) i podgrzać mieszając. Po zdjęciu z ognia masę ucierać przez chwilę i gdy zacznie stygnąć i gęstnieć wylać na mazurek, na masę czekoladową.
    Mazurek ubrać skórką pomarańczową, bakaliami i powidłami.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń