Do góry

Dodatki Przepis na:

Pomada wodna (cukrowa) - idealna do lukrowania ciast i do kremów

Pomada wodna (cukrowa) - idealna do lukrowania ciast i do kremów

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2789

Dodano:

Odsłon: 3939

Profesjonalny lukier używany w cukierniach, który z łatwością przygotować możecie w domu! Zabrakło cukru pudru, a goście stoją już w drzwiach? Od dzisiaj to już nie problem

Składniki

  • 50 dag cukru (zwykły kryształ)
  • 3/4 szklanki wody (niecałe 190 ml)
  • 35 g octu
  • aromat (najlepiej cytrynowy lub pomarańczowy, dodałam od siebie)
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondelku mieszamy cukier z wodą, a następnie zagotowujemy na niewielkim ogniu, cały cukier ma się dokładnie rozpuścić. Do płynu dodajemy ocet (użyłam najzwyklejszego spirytusowego, jest najbardziej klarowny) i gotujemy jeszcze moment. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy (zajęło mi to około 5 minut), w tym czasie syrop nieco zgęstnieje, na tym etapie można również dodać kilka kropel aromatu, najnaturalniej komponować się będą te cytrusowe, zapach i smak czystego octu może być dla wielu osób niezbyt atrakcyjny, dodawanie startej skórki wpłynie in minus na strukturę pomady (latające farfocle w białej masie), możecie ewentualnie wygotować skórki (bez białego albedo!) w wodzie w której następnie rozpuścicie cukier.

  2. Lekko przestudzoną masę ubijamy mikserem lub zwykłą trzepaczką do momentu aż ta zbieleje i zgęstnieje. Na prawdę nie trwa to długo - dwie, trzy minuty. Uzyskawszy idealną konsystencję możemy przystąpić do lukrowania, w razie potrzeby dodać nico wody i podgrzać raz jeszcze.

  3. Do czego ją wykorzystać:

    Do lukrowania ciast - bab drożdżowych, kruchych, bardziej rozrzedzonych i dobrze przestudzonych również ciast z kremami jak to.
    Do ozdabiania pierniczków i ciasteczek - śmiało można ją barwić. Jednak wzory postaną mniej misterne niż w przypadku lukru królewskiego.
    Wszędzie tam gdzie użylibyśmy polewy z cukru pudru - jednak z pomadą pracuje mi się znacznie lepiej (to moje subiektywne odczucie; lukier czasem wydaje się gęsty, a jednak po nałożeniu na ciasto spływa), ponadto jest świetnym wyjściem awaryjnym, gdy w domu zabraknie cukru pudru o co nietrudno w świątecznym zabieganiu.
    Do kremów maślanych - zamiast cukru pudru. Gotowy krem jest wtedy lepszej jakości, pamiętać należy jednak, aby dodawana pomada nie była gorąca - masło się rozpuści.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń