Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe babeczki

Pomarańczowe babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2008

Dodano:

Odsłon: 490

Pomarańczowe babeczki są smaczne, aromatyczne i natychmiast poprawiają nastrój. Upiekłam je w formie na muffinki, można też użyć papierowych papilotek, ale nie są wtedy takie kształtne.

Składniki

  • 80 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • 2-3 klementynki lub czerwone pomarańcze
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • tłuszcz i mąka do foremki
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło, jaja, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem ze zmielonymi migdałami dodać do masy jajecznej.

  2. Czerwone pomarańcze obrać i pokroić na plastry. Formę na mufiny natłuścić i posypać mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Wgłębienia w foremce posypać brązowym cukrem i do każdego położyć plaster czerwonej pomarańczy. Ciastem napełniać foremki do około 2/3 wysokości.

  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160 stopni) około 30 minut. Wyjąc z pieca, chwilę ostudzić i wyjąć z foremki.
    Jeśli chcecie, to można jeszcze 3- 4 łyżki dżemu pomarańczowego podgrzać z 1 łyżką wody i pędzelkiem rozsmarować po babeczkach. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń