Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka o smaku pomarańczy z dodatkiem bakalii i miodu są smaczne i bardzo łatwe do zrobienia.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 102
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 239
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka, otartą skórkę z pomarańczy, rozpuszczony i ostudzony miód wymieszany ze śmietaną, siekając nożem połączyć składniki.
Wsypać amarantus, posiekane daktyle, rodzynki i skórkę kandyzowaną.
Zagnieść ciasto, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na pół godziny.
Mocno schłodzone ciasto pokroić na krążki o grubości 1 cm. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej blaszce.
Jajko zmiksować z cukrem z wanilią i pędzelkiem posmarować ciasteczka. Posypać ziarnami słonecznika i powtórnie posmarować.Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor.