Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 2934

Dodano:

Odsłon: 110

Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować grejpfruty, które są znacznie łatwiej dostępne.

Składniki

  • 160 g (około 1 szklanki) mąki – używam oczywiście orkiszowej, ale możesz zastąpić ją mąką pszenną, a nawet mieszanką bezglutenow
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 115 g masła (pokrojonego w kostkę i bardzo miękkiego)
  • 7 żółtek jaj
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
  • otarta skórka z 5 czerwonych pomarańczy – około 5 łyżek otartej skórki
  • 4 łyżki masła – najlepiej wcześniej je stopić
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% (kwaśnej)
  • ponadto – kilka łyżeczek cukru pudru do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

  2. Zmieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i mikserem (malakserem) zmiksuj tylko do momentu, gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ale masło jest jeszcze w postaci drobnych kawałeczków.

  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę nałóż rozwałkowany spód z masy wielkości dna formy. Palcami dociśnij do brzegów.
    Wstaw formę do gorącego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
    Gdy spód ciasta jest już upieczony, wyjmij go, ale nie wyłączaj piekarnika.

  4. W misce zmieszaj żółtka, całe jaja i cukier. Utrzyj mikserem aż do rozpuszczenia się cukru. Do masy jajecznej dodaj skórkę z pomarańczy i sok.

  5. Dodaj masło i ustaw rondelek na średnim ogniu. Ogrzewaj, mieszając nieustannie – mikstura absolutnie nie może dochodzić do momentu zagotowania się. Inaczej masa jajeczna zetnie się na jajecznicę. Mieszaj więc, ogrzewając do powstania gęstej, gładkiej masy. To powinno trwać około 5 minut.

  6. Zdejmij rondel z ognia i od razu przełóż zawartość do czystej miski. Wmieszaj dokładnie do kremu śmietanę i wyłóż masę na podpieczony spód.

  7. Piecz przez 10-15 minut do czasu, gdy masa stanie się lśniąca, ale straci szklistość.
    Ostudź dokładnie przed pokrojeniem na niewielkie kosteczki i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

  8. Te pomarańczowe ciasteczka tylko z opisu wydają się skomplikowane, ale takie nie są. Ciasto jest soczyste, kwaskowe i słodkie równocześnie. Pyszne, idealne. Życzę Ci smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń