Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomarańczowy kwiatek"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22825
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 407
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 226
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 22825
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 407
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 226
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 169
Składniki
Pomarańcze umyj, polej wrzątkiem, wytrzyj, z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z pomarańczy. Kolejno domieszaj jajka. Utrzyj mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do ucieranej masy. Dolej 1/2 soku z pomarańczy. Wymieszaj. Foremkę w kształcie kwiatka posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut.
Upieczone ciasto ponakłuwaj wykałaczką. Skrop resztą soku. Wystudź. Marmoladę mocno podgrzej. Posmaruj nią ciasto. Kolorowymi lukrami namaluj środek oraz płatki kwiatka. Ciasto możesz udekorować też pistacjami i pokruszonymi płatkami migdałowymi.Źródło: Naj