Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowy mazurek z migdałową nutką

Pomarańczowy mazurek z migdałową nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 3795

Efektowny mazurek o lekko egzotycznym cytrusowym smaku z pewnością wzbudzi podziw wśród rodziny! Przełamany delikatnym smakiem migdałów tworzy ciekawą, przepyszną kompozycję. Jego wygląd wzbudzi podziw do tego stopnia, że szkoda go będzie jeść, ale... napoczęty zniknie w mgnieniu oka! :)

Składniki

  • Ciasto: 350g mąki pszennej, 200g masła, Łyżka stołowa kwaśnej śmietany, 50 g cukru pudru, 2 żółtka
  • Masa pomarańczowa: 4 pomarańcze, 1 cytryna, ok 300g cukru,
  • Plastry pomarańczy: 2 pomarańcze, 1,5 szkl. wody, 1 szkl. cukru
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Owijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 60 minut. Następnie ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (rozmiar około 25x34cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Z dwóch pasków ciasta formujemy warkocz i ozdabiamy jego brzegi.

    Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.

  2. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. ścieramy na tarce z nich skórkę, (ale uwaga! tylko do białej warstwy - jest gorzka) białą warstwę odcinamy nożykiem. Rozdrabniamy cytrusy - kroimy na drobne kawałki i pozbywamy się pestek.
    Zasypujemy cukrem i gotujemy ok 40-50 min, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się gęsta konfitura.

    Pozostałe pomarańcze myjemy dokładnie i kroimy w cienkie plasterki - ok 5 mm. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do zagotowania.
    Wrzucamy pokrojone plasterki.
    Gotujemy ok 1-1,5h.
    Kiedy pomarańcze zrobią się szkliste, a z wody zrobi się syrop wyjmujemy je z wody i osuszamy.


  3. Na gotowe ciasto wylewamy naszą pomarańczową konfiturę. Zdobimy kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
    Do dekoracji i smaku możemy posypać nasze ciasto płatkami migdałowymi.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń