Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa z makaronem

Pomidorowa z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1818

Dodano:

Odsłon: 216

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.

Składniki

  • 1½ litra domowego rosołu
  • 500 g pomidorów pelati
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • pieprz czarny i sól
  • cukier
  • Dodatkowo
  • 250 g makaronu conchiglie*
  • 250 g makaronu conchiglie*
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
    * można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche

    Notes

    - w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
    - zamiast natki pietruszki można użyć koperku
    - nie polecam kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy
    - wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń