Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa z selerem naciowym

Pomidorowa z selerem naciowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2073 Ocena: 46345

Dodano:

Odsłon: 2667

Do pomidorowej nikogo zbytnio namawiać nie trzeba. Jadana nie tylko w poniedziałki, podbiła serca naszych krajan. Tym razem zrobiliśmy w wersji „włoskiej”, z ziłami toskańskimi, selerem naciowym i sosem pomidorowym z dodatkiem bazylii. Oczywiście jako zamiennika użyć można passatę pomidorową i świeżą bazylię.

Składniki

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 młode marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu
  • 1 łyżka ziół toskańskich
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łodygi selera naciowego kroimy na 5-10 mm kawałki.
    Marchew kroimy na talarki.
    Seler i marchew lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sos, zioła i gotujemy około 30 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń