Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowe risotto

Pomidorowe risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pomidorowe risotto"

Składniki

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 3-4 łyżki dzikiego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki
  • kilka gałązek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • masło
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż długoziarnisty przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Wymieszaj z dzikim ryżem. Jeśli nie lubisz twardawych ciemnych ziarenek, zrezygnuj z dodatku dzikiego ryżu.

  2. Obydwie cebule obierz i drobno poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub także obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.

  3. Do zrumienionej cebuli dodaj rozdrobniony czosnek. Smaż razem jeszcze 1 minutę. Wsyp osączoną mieszankę ryżową, przemieszaj całość i jeszcze chwilę smaż razem, aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste.

  4. Wlej dwie szklanki wody, przemieszaj. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj około 20 minut, często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wchłoniętą wodę. Pomidory z puszki posiekaj. Wlej do ryżu wraz z zalewą, wymieszaj. Gotuj razem jeszcze 7-10 minut.

  5. Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek. Posiekaj je niezbyt drobno, dodaj do gotowej potrawy, wymieszaj. Nakładaj na talerze (do formowania porcji możesz użyć metalowych obręczy).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń