Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowy gulasz z soczystej wołowiny

Pomidorowy gulasz z soczystej wołowiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11047

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Pomidorowy gulasz z soczystej wołowiny"

Składniki

  • 2 cebule
  • 80 dag mięsa wołowego
  • 40 ml oleju ząbek czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • szczypta soli
  • mielony czarny pieprz
  • 200 ml białego wina (lub bulionu warzywnego)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 20 dag mniejszych pomidorów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojo ną w grube paski wołowinę. Obsmaż mięso na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj zmiażdżony czosnek, igiełki rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Podlej winem (lub bulionem). Zmniejsz ogień, przykryj i duś, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewaj wodą. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, ew. dopraw sos do smaku.

  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń nasiona. Resztę miąższu dorzuć do gulaszu, duś chwilę, aż pomidory puszczą sok (nie powinny się jednak rozpaść). Podawaj np. z kaszą gryczaną.

  4. 90 min • Porcja 408 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 4 porcje

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń