Do góry

Przetwory Przepis na:

Pomidory całe pasteryzowane

Pomidory całe pasteryzowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48085

Dodano:

Odsłon: 29479

Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.

Składniki

  • pomidory czerwone dojrzałe 3 kg
  • sól 3 łyżki
  • woda 3 litry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dojrzałe, twarde pomidory umyć, ułożyć ciasno w słoikach typu Wecka. Zagotować wodę z solą. Słoną wodą zalać pomidory (gorącą), powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi.
    Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, nałożyć suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić, zdjąć sprężyny**.
    Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

    *To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.

    **Można zdjąć sprężyny, ale nie jest to konieczne. Można je odpiąć dopiero przy otwieraniu przetworów.

  2. Uwaga: Do słoika wchodzi mniej więcej pół kilograma pomidorów i około 1/2 litra słonej wody. Tak więc z podanych proporcji powinniśmy uzyskać 6 słoików gotowego produktu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 01 czerwca 2014 Bardzo ciekawa wersja pomidorowych przetworów. U mnie przeważnie pomidory przerabia się na zimę jako soki pomidorowe - do picia i do zupy. Muszę spróbować Twojego sposobu. Pytanie: parzyć i obierać je ze skórki przed wekowaniem, czy nie? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

yann 21 maja 2014 ja nie dodaję wody tylko mocno upycham pomidory w słoiku i zamykam.Pasteryzuję.One same puszczą sok.Jak chcę użyć do zupy to po otwarciu przesmażam je na łyżce masła.Polecam,smak jak ze świeżych pomidorów.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń