Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w kwaśnej zalewie"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36022
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 303
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 358
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36022
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 168
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 303
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 358
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut plus czas pasteryzacji.
Słoiki staranie umyć, wyparzyć. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Szalotki obrać, pokroić na połówki. Korzeń imbiru obrać, pociąć w cienkie plasterki.
W garnku zagotować ocet winny z cukrem i 900 ml wody. W słoikach ułożyć listki laurowe, szalotki oraz plasterki imbiru. Dosypać ziarenka ziela angielskiego i ziarna pieprzu. Włożyć pomidory. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Słoiki ustawić w brytfance. Zalać wodą tak, aby prawie cała brytfanka była wypełniona. Brytfankę ze słoikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pasteryzować 45 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i pasteryzować pomidory jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odwrócić do góry dnem. Trzymać tak, aż wystygną. Potem przenieść w chłodne, ciemne miejsce.Źródło: Życie na gorąco