Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomorski pasztet z wędzonej makreli

Pomorski pasztet z wędzonej makreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 335

Dodano:

Odsłon: 3789

Pierwszy raz przygotowywałam pasztet z ryby i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest bardzo sycący, pachnie przyprawami i stanowi doskonały składnik do wszelkiego rodzaju kanapek.

Składniki

  • 250g wędzonej makreli
  • 250 ml mleka
  • duża cebula pokrojona w drobna kostkę
  • 50g ryżu lub kaszy
  • 1 jajko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makrelę układamy w misce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ryż gotujemy na półmiękko, odcedzamy i studzimy. Cebulkę podsmażamy na łyżce masła. Rybę wyjmujemy z mleka i obieramy ze skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolinucha 23 lutego Zamierzam dzisiaj zrobić ten rarytas :-). mam tylko pytanie czy przemielić rybę i ryż maszynką do mięsa, czy raczej zblendowac? Na jakiej wielkości formę jest ten przepis i czy można zrobić z podwójnej porcji, żeby był wyższy? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 lutego Zrobiłam - rewelacja. Zamówienie złożone przez męża i rodzinkę syna na ponowny "wypiek". Zrobiłam z ryżem, teraz wypróbuję z kaszą jaglaną - moją ulubioną. Dzięki za ten przepis. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Dla mnie BOMBA, bo co może powiedzieć "ryboholik"? xD
Świetny przepis, do wykorzystania niebawem :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń