Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomysł na łososia z folii

Pomysł na łososia z folii

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 542

Dodano: 24.09.2016

Odsłon: 2458

Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.

Składniki

  • średni kawałek łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli i odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta oregano, tymianku i majeranku
  • pół łyżeczki suszonych płatków chili lub chili w proszku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • folia aluminiowa
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 190 C.

  2. W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.

  3. Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).

  4. Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.

  5. Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.

  6. Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

  7. Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń