Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ponczowe ciasto z miodem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 112
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 24
Składniki
Utrzeć 25 dag masła z cukrem. Kolejno wbijać jajka. Dodać 2 łyżki miodu, sok z 1 cytryny i startą skórkę cytrynową. Porcjami dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Utrzeć mikserem na gładkie ciasto. Przelać do posmarowanej tłuszczem blachy (23,5x30 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Sok z 1 cytryny wymieszać z resztą miodu. Upieczony placek ponakłuwać wykałaczką i delikatnie skropić częścią ponczu miodowo-cytrynowego. Wystudzić. Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem. Wymieszać z resztą soku z cytryny.
Krem rozsmarować na wierzchu placka. Odstawić do stężenia. Przed podaniem ciasto udekorować kawałeczkami skórki cytrynowej, polać resztą ponczu.Źródło: Życie na gorąco