Do góry

Desery Przepis na:

Popapraniec

Popapraniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 733

Ciasto biszkoptowe kakaowo-makowo-kokosowe z masą budyniową

Składniki

  • CIASTO: jajek 5szt.
  • mąka 1 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • olej 1/4 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżka
  • mak 1/2 szkl.
  • wiórki kokosowe 1/2 szkl.
  • MASA: mleko 1/2 litra
  • budyń śmietankowy (waniliowy) 2 szt.
  • masło 1 kostka
  • cukier puder 1/2 szkl.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Białka ubić na sztywno z cukrem. Mieszając, dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem i oleju. Wymieszaj.

    Ciasto podziej na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do ostatniej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj Wylewaj ciasto na blachę w kolejności: masa z kakao, masa z makiem, masa z wiórkami.

    Upiecz w temp. 180 stopni przez 45 min i ostudź.

  2. MASA:

    Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie, zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem.

    Przetnij ciasto na pół, nasącz dowolnym alkoholem, posmaruj połową masy, przykryj drugim plackiem i znów nasącz.

    Wierzch posmaruj resztą masy. Udekoruj owocami i orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń