Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9256

Dodano:

Odsłon: 565

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, bardzo cytrynowe , maślane ciasteczka

Składniki

  • masło 20 dag
  • biała czekolada 20 dag
  • jajko duże 4
  • cukier 25 dag
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • mąka pszenna 75 dag
  • proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki
  • dodatkowo cukier puder do obtoczenia 2-3 łyzki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszac do uzyskania jednolitej masy, przestudzić.

    W misce utrzeć jajka z cukrem na jasną masę. Dodać otartą skórkę z cytryny z sokiem, zmiksować, dodać ostudzone rozpuszczone masło z czekoladą, zmiksować.

    Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Miskę z ciastem schłodzić w lodówce min.1,5 h.

  2. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki (użyłam łyżki do lodów) i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze

  3. i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Ciastka piec ok. 10-12 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem, nie piec za długo bo będą za twarde.
    Wyjąć i ostudzić.

  5. Im mocniej ciasto będzie schłodzone, tym bardziej ciastka popękają pod wpływem wysokiej temperatury.

  6. Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 ciastek. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń