Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo efektowne ciasteczka, które nie tylko ładnie się prezentują, ale też są całkiem smaczne i intensywnie czekoladowe dzięki solidnemu dodatkowi ciemnej, dobrej czekolady.
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 115
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2637
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 164
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 115
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2637
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 164
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego połamaną czekoladę i ta pod wpływem ciepła powinna się rozpuścić, dodajemy połowę cukru. Jajka z solą i drugą połową cukru ubijamy mikserem. Lekko przestudzoną, ale płynną masę czekoladową wlewamy do masy jajecznej, dodajemy ekstrakt i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do przygotowanej masy, będzie ona dosyć płynna i nie będzie się z niej dało formować ciastek, dlatego najlepiej jest zostawić ją na minimum noc w lodówce (u mnie 24 godziny).
Po wyjęciu masa może wydawać się być twarda, dlatego dobrze jest pokroić ją nożem w kosteczkę i dopiero z tej kosteczki formować kulki wielkości orzecha laskowego w skorupce, ewentualnie minimalnie większe.Taką kulkę dokładnie obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z aptekarską dokładnością odliczamy 12 minut, kiedy to ciastka będą piekły się w 165 stopniach. Pozwalamy im wystygną na blaszce (gorące będą dosyć miękkie). Ciastka nadają się do jedzenia już pierwszego dnia po przygotowaniu.