Do góry

Desery Przepis na:

Popękane ciasteczka - red velvet

Popękane ciasteczka - red velvet

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 77085

Dodano:

Odsłon: 395

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na bardzo ładne i smaczne ciasteczka w kolorze czerwonym.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 40 ciasteczek
  • 340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki kakao ciemnego
  • około ¾ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego (może być w płynie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i barwnik (jeżeli mamy barwnik w płynie, to dodajemy go bezpośrednio do ciasta), i mieszam.

  2. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.

    Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję do połączenia składników.

    Następnie dodaję mąkę, sok z cytryny i miksuję do połączenia się składników – ciasto jest gotowe.

  3. Z gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.

  4. Pieczenie:
    Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
    Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.

    Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń